Καλώς ορίσατε στον ελαιώνα Ζαρκάδι, με 55 δέντρα ποικιλία μανάκι και τοπική λαδοελιά, που βρίσκεται 10 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του χωριού Φίχτια, σε υψόμετρο περίπου 400 μέτρων.

elaionas-zarkadi

Ο ελαιώνας και η ευρύτερη περιοχή πήραν το όνομά τους από το γεγονός ότι σε παλαιότερη εποχή διαβιούσε εδώ μεγάλος αριθμός ζαρκαδιών, τα οποία ποτίζονταν από ποτάμι της περιοχής. Ο ποταμός άφησε πίσω του ένα πολύ εύφορο έδαφος από κοκκινόχωμα αναμεμειγμένο με ίχνη ποταμίσιου χώματος.

Πριν από 55 χρόνια ο παππούς μας Νίκος, φύτεψε στη περιοχή Ζαρκάδι 55 ελαιόδεντρα στην άγρια μορφή τους (αγριελιές). Αργότερα, με την εμπειρία που του έδινε η μακροχρόνια επαφή με τη γη και το μεράκι της καλλιέργειά της, τις κέντρωσε και τις μετέτρεψε επιτυχώς σε ποικιλία μανάκι και τοπική λαδοελιά. Δημιούργησε έτσι ένα διποικιλιακό, μη αρδευόμενο ελαιώνα,
στοχεύοντας σε ανώτερη γεύση και ποιότητα.

Η βιοποικιλότητα του τόπου με πλούσια χλωρίδα (βελανιδιές, μουριές, κουμαριές, κυπαρίσσια, πλατάνια, πεύκα, πουρνάρια, σχίνα, θυμάρια, άγρια χαμομήλια, βρώσιμα χόρτα) καθώς και πανίδα (αλεπούδες, λαγοί, αετοί, γεράκια, άγρια περιστέρια, αγριογούρουνα, ωδικά πτηνά-αηδόνια, γαρδέλια, φλώροι και ο σπάνιος «αμπελουργός») αποτελούν ένδειξη ότι η φύση παρέχει τις υπηρεσίες της με ποιότητα, την ποιότητα που επιζητούμε για το ελαιόλαδό μας.

elaionas-zarkadi

Δεδομένου του τεράστιου ρόλου της διατήρησης της βιοποικιλότητας για τη ζωή και την υγεία μας, με πείσμα αρνούμαστε να συμμετέχουμε στην απώλειά της με τη χρήση χημικών ουσιών και φυτοφαρμάκων, τα οποία δυστυχώς είναι άρρηκτα συνδεδεμένα πλέον με τη γεωργική παραγωγή. Είναι το μεγάλο στοίχημα με τον εαυτό μας και τον κόσμο που μας εμπιστεύεται.

elaionas-zarkadi