Καλώς ορίσατε στον ελαιώνα Ζαχαριάς, με ποικιλία μανάκι και κορωνέικη, που βρίσκεται στα ιστορικά Δερβενάκια και 8,5 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του χωριού Φίχτια. Ο ελαιώνας και η ευρύτερη περιοχή πήραν το όνομα τους από τον ξακουστό λήσταρχο Ζαχαριά, ο οποίος έζησε και έδρασε στην περιοχή την εποχή της Τουρκοκρατίας. Στον ίδιο και στους ληστές του αποδίδεται, σύμφωνα με θρύλο, η ανέγερση της «Παναγίας του Ζαχαριά», ένα μικρό εξωκκλήσι σε απόσταση σχεδόν 50 μέτρων από τον ελαιώνα μας.

elaionas-zaxarias

Επίσης αναφέρεται ότι το εξωκκλήσι αυτό αποτέλεσε στρατηγείο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, αρχιστράτηγου της ελληνικής επανάστασης του 1821, στην οργάνωση μιας εκ των σημαντικότερων νικών των Ελλήνων έναντι του Tουρκοαιγυπτιακού στρατού στα Δερβενάκια.


Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ο παππούς μας Νίκος, φύτεψε στη περιοχή Ζαχαριά 20 ελαιόδεντρα στην άγρια μορφή τους (αγριελιές).
Αργότερα, με την εμπειρία που του έδινε η μακροχρόνια επαφή με τη γη και το μεράκι της καλλιέργειά της, τις κέντρωσε και τις μετέτρεψε επιτυχώς σε ποικιλία μανάκι. Εμείς, συνεχίζοντας την παράδοση, το 2016 φυτέψαμε άλλα 17 ελαιόδεντρα ποικιλίας κορωνέικη. Δημιουργήσαμε έτσι ένα δυποικιλιακό, μη αρδευόμενο ελαιώνα, στοχεύοντας σε ανώτερη γεύση και ποιότητα.

elaionas-zaxarias


Η βιοποικιλότητα του τόπου με πολλά άγρια δέντρα, όπως βελανιδιές, κυπαρίσσια, κουμαριές, άγρια αμπέλια, καθώς και άγρια ζώα, όπως αγριογούρουνα, λαγοί, αλεπούδες, χελώνες, γεράκια και τόσα άλλα αποτελούν ένδειξη ότι η φύση παρέχει τις υπηρεσίες της με ποιότητα, την ποιότητα που επιζητούμε για το ελαιόλαδό μας. Δεδομένου του τεράστιου ρόλου της διατήρησης της βιοποικιλότητας για τη ζωή και την υγεία μας, με πείσμα αρνούμαστε να συμμετέχουμε στην απώλειά της με τη χρήση χημικών ουσιών και φυτοφαρμάκων, τα οποία δυστυχώς είναι άρρηκτα συνδεδεμένα πλέον με τη γεωργική παραγωγή.

Είναι το μεγάλο στοίχημα με τον εαυτό μας και τον κόσμο που μας εμπιστεύεται.

 Ποικιλία Μανάκι και Κορωνέικη i38
 Αριθμός ελαιοδέντρων 37
 Η ποικιλία αυτή ωριμάζει με αργούς ρυθμούς. Ο καρπός της έχει μεσαίες διαστάσεις και οβάλ σχήμα. Το βάρος της ποικίλει από 2.2 έως 2.9 γραμμάρια.
Αυτό που χαρακτηρίζει το δέντρο Μανάκι είναι ότι αντέχει σε υψηλό υψόμετρο.
Δέντρο αρκετά ανθεκτικό στο κρύο και στους ισχυρούς ανέμους..

elaionas-zaxarias