Καλώς ορίσατε στον μη αρδευόμενο ελαιώνα «Γκοριτσές», με ποικιλία μανάκι, που βρίσκεται στο χωριό Στέρνα Αργολίδας, 18 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Άργους και σε υψόμετρο 180 μέτρων.

elaionas-goritses

Οι πολλές άγριες αχλαδιές (στην τοπική διάλεκτο ονομάζονται «γκοριτσές») που υπήρχαν στην περιοχή της έδωσαν και το όνομά τους. Το χωριό Στέρνα, με πλησιέστερα τα χωρία της Λυρκείας και του Μαλαντρενίου, σύμφωνα με μια εκδοχή οφείλει το όνομά του στις στέρνες που κατασκεύασαν οι κάτοικοι με σκοπό την αποθήκευση νερού, καθώς η ανυδρία χαρακτήριζε την περιοχή. Μια άλλη εκδοχή αποδίδει την ονομασία στη βυζαντινή στέρνα που υπήρχε στο κέντρο του χωριού. Οι ντόπιοι αναφέρουν ότι στο χωριό τους πότιζε τα άλογά του ο Κολοκοτρώνης και κατά την αρχαιότητα περνούσε το αδριάνειο υδραγωγείο που τροφοδοτούσε με νερό το Άργος.

elaionas-goritses

Στα 1991 ο παππούς του Θοδωρή Αλέξανδρος, μαζί με τον πατέρα του, Κωνσταντίνο Σαλαπάτα, φύτεψαν στη περιοχή Γκοριτσές 156 ελαιόδεντρα, αξιοποιώντας το εύφορο κοκκινόχωμα και το ελαφρώς πετρώδες έδαφος της περιοχής. Η βιοποικιλότητα του τόπου με πλούσια χλωρίδα (κυπαρίσσια, πεύκα, άγρια ελαιόδεντρα, άγριες αχλαδιές, βερικοκιές, αγριολούλουδα και αρωματικά φυτά όπως ρίγανη, θυμάρι, μάραθο, και δεντρολίβανο) και πανίδα αποτελούμενη κυρίως από οικόσιτα ζώα (κότες, σκύλους, κουνέλια πρόβατα, κατσίκια, άλογα, κ.α.) μπορεί να μην διακρίνεται από πρωτοτυπία ωστόσο η αρμονική συνύπαρξη αυτών των κοινών φυτικών και ζωικών ειδών αποτελεί ένδειξη ότι η φύση παρέχει τις υπηρεσίες της με ποιότητα, την ποιότητα που επιζητούμε για το ελαιόλαδό μας.

Δεδομένου του τεράστιου ρόλου της διατήρησης της βιοποικιλότητας για τη ζωή και την υγεία μας, με πείσμα αρνούμαστε να συμμετέχουμε στην απώλειά της με τη χρήση χημικών ουσιών και φυτοφαρμάκων, τα οποία δυστυχώς είναι άρρηκτα συνδεδεμένα πλέον με τη γεωργική παραγωγή. Είναι το μεγάλο στοίχημα με τον εαυτό μας και τον κόσμο που μας εμπιστεύεται.

elaionas-goritses